onsdag 26 mars 2008

Kostråd

Livsmedelsverket har äntligen reviderat sina rekommendationer angående kostråd för gravida och ammande. Jag tyckte länge att det var bra med stränga kostråd - vem vill ta risken att skada sitt barn? - men med tilltagande frekvens graviditeter i omgivningen har jag insett hur klumpiga råden är och i hur hög grad de skuldbelägger kvinnan. Barn föds med skador även i Sverige och det har sällan något att göra med att kvinnan råkade äta opastöriserad ost någon gång (ett misstänkt fall sedan 70-talet, har jag hört av en infektionsläkare).
Det är också rimligt att ändra råden angående alkohol för ammande; risken är stor att folk helt ignorerar råden när de är så uppenbart grundlösa. Det verkar till stor del ha handlat om uppfattningen att det är oansvarigt av småbarnsmammor att dricka alkohol. Det kan man ju tycka men borde rekommendationen isåfall inte gälla även pappan?
Jag är däremot mer fascistoid när det gäller alkohol för gravida. Visst, det finns inga studier som visar att något glas vin skadar fostret (till stor del beroende på att det inte betraktas som etiskt att be gravida dricka alkohol i forskningssyfte). Däremot vet man helt säkert att alkohol kan ge mycket allvarliga fosterskador och att redan ett glas vin gör att fosterrörelserna och andningsreflexen minskar under en timme.

Inga kommentarer: