måndag 19 januari 2009

Halvtomt eller halvfullt?

På Ekot imorse tog man upp regeringens satsning på s.k. nystartsjobb. Den går ut på att göra det billigare att anställa långtidssjukskrivna eller -arbetslösa. Det handlar om tidsbegränsade anställningar och nu visar det sig att av de ca 19000 som hittills avslutat projektet, var det 6000 som direkt gick vidare till ett vanligt jobb. I min naivitet tänkte jag "hurra", men Ekots vinkel var vilket misslyckande detta var. Arbetsmarknadsminister Littorin intervjuades och medgav att det var en besvikelse, även om det fortfarande innebar en samhällsekonomisk vinst.
Men, ursäkta. Vi talar om personer som under lång tid stått utanför arbetsmarknaden, i vissa fall sannolikt p.g.a. rätt stora svårigheter att sköta ett vanligt jobb. Trots detta går 6000 raka vägen till ett jobb på den öppna arbetsmarknaden. Det är väl fantastiskt!

1 kommentar:

Anonym sa...

Littorin är en pajas, glömmer aldrig den gången när han i en tv-intervju använde orden "ledande ekonomer" och "vetenskap" i samma mening och påstod att det fanns ett samband mellan dessa. "Detta innebar att han som politiker inte kunde hävda sin åsikt". Snacka om att ha missat betydelsen av sin roll. Likhet skulle kunna finnas i relationen "ledande ekonomer/vetenskap" och "Littorin/politiker" , ungefär samma trovärdighet. Politik är att vilja. :-)