söndag 20 april 2008

Marknadshyror?

Debatten om marknadshyror rasar för fullt. Upprörda medborgare demonstrerar under parollen "Rädda hyresrätten" (med suveränt förakt för det faktum att ingen hittills föreslagit att man ska avskaffa hyresrätten).
Låt oss titta på ett par av de mer fantasifulla argument som framförts.

1) Stockholms innerstad kommer att tömmas på ungdomar.
Exakt vilka ungdomar tänker man på då? Med kötider på 30-40 år får man nog misstänka att det är hyfsat ont om tonåringar i centrala hyresrätter. Med marknadshyror skulle detta kunna luckras upp.

2) Stockholms innerstad kommer att bli ett reservat för rika, högutbildade etniska svenskar.
Återigen, det handlar inte om omvandling till bostadsrätter utan en justering av hyrorna. Men okej då: En undersökning som gjordes förra året i Stockholms stad där man jämförde boende i hyresrätt resp bostadsrätt i samma kvarter. Det visade sig att boende i hyresrätt i snitt hade högre utbildning, högre inkomst och i högre grad var etniska svenskar än boende i bostadsrätt. Alltså bör integrationsförespråkare i första hand arbeta för ombildningar och i andra hand för ett system som inte kräver livstids köande eller en mormor man kan skriva sig hos i väntan på att hon ska dö.

3) Hyreshöjningar slår mot en utsatt grupp och är därmed orättvisa.
Se ovan. Jag har svårt att se det orättvisa i att några oerhört gynnade personer som har fått bo billigt på åtråvärda adresser ska få höjda hyror (med högst 5% per år, dessutom).

Det är alltid lätt för media att gräva fram personer som känner sig missgynnade av den förändring det för närvarande stormar om. Vem representerar alla dem som plötsligt får en chans att komma in på hyresmarknaden?

Inga kommentarer: