tisdag 21 april 2009

Brave New World

Ett exempel på effekten av Försäkringskassans nya, stramare hållning:

En patient med bipolär sjukdom och ADHD har ensam vårdnad om sina två barn, varav den minsta ännu inte börjat på dagis. Hon är sjukskriven på heltid men har nu fått besked om att hon bara kommer att få halv sjukpenning. Motivering? Hon orkar ju ta hand om sina barn och måste ju därmed anses ha arbetsförmåga. När den minsta i höst börjar på dagis, kan hon däremot få hel sjukpenning.

Hur kan en människa straffas för att hon tar sitt ansvar som förälder, oavsett hur hon själv mår? Vad anser FK är alternativet - att hon sätter barnen på socialkontorets trapp med hänvisning till att hon ju faktiskt är sjukskriven och därmed inte kan förväntas ta hand om sina egna barn? Hon borde om något premieras för att hon inte vältrar över ansvaret på någon annan, trots sin svåra sjukdom och funktionsnedsättning.

(Det här måste ju för övrigt vara den enda situation där det betraktas som arbete att vara hemma med barnen..)

Kom ihåg henne nästa gång ni läser om Försäkringskassans framgångar med att få ner antalet sjukskrivningar!

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, det lustiga är ju att om man är hemma med barn (föräldraledig) så är det omöjligt att bli sjukskriven (så att den andra föräldern kan vara föräldraledig) om man inte hamnar på sjukhus. Vilken måste betyda att FK tycker att man KAN ta hand om barn även om man är så sjuk att man inte kan jobba.