torsdag 23 april 2009

Money, money, money

Per Gudmundson skriver i SvD idag om det märkliga faktum att EU-parlamentarikerna, förutom sin vanliga pension, har möjlighet att sätta av eget pensionssparande i en särskild fond. Inget ovanligt med det, kanske. Något märkligare är att insatta pengar belönas med motsvarande belopp från skattemedel, d.v.s. EU-medborgarnas pengar. Parlamentarikernas höga löner har varit uppe till debatt tidigare och nog skulle man ha trott att de hade råd att spara ihop till sin pension på egen hand?
Okej, låt oss säga att parlamentarikerna utför ett svårt och viktigt jobb som till stor del säkert är slitsamt och att de därför förtjänar sina löner (vilket jag tycker) och sina pensionstillskott (vilket jag är mera tveksam till).
Nu har deras pensionsfond - precis som i princip alla andra fonder - gått med svidande förlust. Följaktligen röstar parlamentet idag om huruvida man ska ersätta de pengar som gått förlorade. Vi tar det igen: Parlamentarikerna röstar om ifall deras personliga pensionsförluster ska täckas av skattepengar.
Jag har alltid varit en varm försvarare av EU, men ibland undrar man verkligen.

Inga kommentarer: